Ontdek Scouting

Wat is Scouting nu precies? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten. Precies die activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen.Alles draait om uitdaging en plezier. Scouts spelen op een verantwoorde manier en in een veilige omgeving. Om kwaliteit in het spel te brengen, zijn de activiteiten gebaseerd op de spelvisie van Scouting. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten.

Van bever tot explorer

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf 5 jaar ben je welkom bij onze Scoutinggroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

Scoutingtradities

Iedereen kent het wel, de tradities van Scouting. De Scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier. De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën:

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De bevers zingen een lied, de welpen en scouts hijsen de vlag en roepen een yell. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint eindigt.

Installeren

Je hebt een paar keer meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat Scouting écht iets voor jou is. Je wordt lid van Scouting Fridtjof Nansen wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden als scout. De installatie is een groot feest met allerlei leuke Scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout het speltakteken en het installatieteken op je Scoutfit en je ontvangt een groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij, en voor langere tijd verbonden aan de groep.

Geschiedenis

Al sinds 1945 spelen jongens en meisjes het spel van Scouting in Roosendaal. In Nederland bestaat Scouting inmiddels al meer dan 100 jaar! In het jaar 1945 ontstond in de Westrand van Roosendaal een verkennersgroep die opereerde vanuit de Hendrikstraat. De groep was een succes en groeide gestaag. Een nieuw onderkomen was nodig en werd uiteindelijk de blokhut aan de Boulevard Antverpia. In 1974 werd de vereniging Scouting Nederland een feit en fuseerde de meisjestak (St. Agnes) met de jongenstak (St. Cornelius). De nieuwe naam werd Scouting Fridtjof Nansen, voortkomend uit de naam van de eerste voortrekkers-stam van de groep (eind 60-er jaren). In 1978 moest de blokhut worden verlaten en zijn diverse locaties tijdelijk onderkomen geweest. Op 16 mei 1981 konden we eindelijk ons nieuwe onderkomen de Fram openen, genoemd naar het schip, waarmee de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen zijn succesvolle poolreizen maakte. Fram is overigens Noors voor 'voorwaarts'.

Scouting Fridtjof Nansen

Scouting Fridtjof Nansen heeft maar liefst 50 leden en wordt mogelijk gemaakt door 25 leiding en valt binnen Regio West-Brabant. De regio ondersteunt de groepen met speladviezen, trainingen voor leidinggevenden en de uitleen van materialen. Alle regio’s vormen samen Scouting Nederland. In totaal bevat Scouting Nederland 1.100 Scoutinggroepen met gezamenlijk maar liefst 85.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Scouting maakt onderscheid tussen land-, water- en luchtscouts. Scouting Fridtjof Nansen behoort tot de landscouts van Scouting Nederland.