Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, speltakken genoemd. Bij Scouting zijn er vijf van deze speltakken: bevers (5 tot 7 jaar), welpen (7 tot 11 jaar), scouts (11 tot 15 jaar), explorers (15 tot 18 jaar) en de roverscouts (18 tot 21 jaar). Om de fantasie van kinderen te stimuleren, spelen de jongste speltakken in een thema. Iedere speltak komt eenmaal keer per week samen; dit heet een ‘opkomst’.

Bevers

Bevers’ zijn jongens en meisjes van 5 en 6 jaar. Een groep bevers wordt een ‘kolonie’ genoemd. Bij de bevers spelen de kinderen met elkaar en doen ze leuke activiteiten in de natuur. Ze gaan samen met Stuiter, de hoofdpersoon in dit thema, op bezoek in het fantasiedorp Hotsjietonia. Dit is een gezellig dorp met veel verschillende bewoners, zoals Keet en Fleur Kleur, Professor Plof en Bas Bos. Er gebeurt altijd wel wat in Hotsjietonia!

Elke zaterdagmiddag van 12:30 uur tot 14:30 uur

Welpen

Jongens en meisjes van 7, 8, 9 en 10 jaar heten bij Scouting ‘welpen’. Ze spelen samen in de jungle, waar ze met Mowgli en Shanti op pad gaan en allerlei dieren tegenkomen. Samen met deze dieren beleven de welpen spannende avonturen! Een groep welpen wordt een ‘horde’ genoemd. De horde is vervolgens weer opgedeeld in kleine, vaste groepjes. Zo’n groepje heet een ‘nest’ en ieder nest draagt de naam van een kleur.

Elke zaterdagmiddag van 15:00 uur tot 17:00 uur

Scouts

Na vier jaar welpen is het tijd voor een nieuwe uitdaging; die krijgt uw kind bij de speltak ‘scouts’! De scouts zijn meiden en jongens van 11, 12, 13 en 14 jaar. Een groep scouts heet een  ‘troep’. Leuke spellen doen, je eigen film opnemen, primitief koken of het lopen van tochten;  bij de scouts doe je het allemaal!

Bij de scouts gaat het vooral om het werken in ‘ploegen’; dit zijn de groepen waarin  de  scouts  binnen de troep zijn opgedeeld. Bij de scouts leer je van alles, niet alleen van de leiding, maar ook van de oudere kinderen in de groep. Ook is het mogelijk om binnen de ploeg  ploegleider of assistent- ploegleider te worden, een kind krijgt dan net zoals bij de welpen wat meer verantwoordelijkheid. Uitdaging en samenwerking  staat  centraal  bij  deze
speltak.

Elke zaterdagmiddag van 14:00 uur tot 17:00 uur

Explorers

Explorers zijn jongeren van 15, 16 en 17 jaar; een groep explorers wordt een ‘afdeling’ genoemd. Explorers verzinnen en organiseren hun activiteiten zelf en organiseren zelfs hun eigen zomerkamp (expeditie). De mogelijkheden zijn eindeloos: explorers gaan op overlevingskamp, vlot  varen, fietsen in de Ardennen of ze nemen deel aan landelijke of internationale activiteiten of kampen. De begeleiding motiveert, inspireert en ondersteunt de explorers waar nodig, maar het meeste doen ze zelf.

Elke zaterdag middag van 14:00 uur tot 17:00 uur

Roverscouts / STAM

Leden van 18 tot 21 jaar zijn ‘roverscouts’; dit is de laatste speltak die je als jeugdlid kunt doorlopen. Roverscouts vormen samen een ‘stam’ en organiseren zelf  hun activiteiten en programma’s. Ook ondernemen ze activiteiten met andere roverscouts van binnen of buiten Nederland. De opkomsten variëren: van een actief  spel tot het helpen organiseren van een groepsactiviteit. Roverscouts beleven de gaafste Scoutingactiviteiten en worden daarnaast ook nog eens klaargestoomd voor een leidinggevende functie binnen de Scoutinggroep.

Opkomsttijden:

Eenmaal per maand op vrijdagavond