Op 1 Februari was het tijd voor de jaarlijkse midwintertocht. 

Dit jaar stond de tocht, gehouden in de bossen van Rucphen, volledig in het teken van de Noordpool Expeditie die ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen in 1893 maakte.

Bij de start werden de leden ingedeeld in groepjes. Iedere groep vormde een groepje expeditie-reizigers die de barre pooltocht van Fridtjof Nansen gingen ervaren. Vanaf de beginlocatie liepen ze, geholpen door een oude havenmeester, richting de haven. In de haven kregen ze een knapzak uitgereikt met de benodigde goederen om de tocht in hun boot “De Fram” te kunnen beginnen.

Onderweg werd de route duidelijk aangegeven door kleine lampjes. Op de eerste post stonden 2 eskimo’s te wachten met de mededeling dat er proviand geregeld was, maar dat deze lag op een nagenoeg onbereikbare plaats. Met 4 man op de langlauflatten baanden de reizigers zich een weg naar het proviand, welke hard nodig was om de tocht voort te zetten.

Eenmaal terug op de route begon het hard te stormen en verloren de reizigers de macht over “De Fram.” De stroming duwde ze naar de volgende post. Toen de storm eenmaal ging liggen bleek hun mast vast te zitten en moest er dus in de mast geklommen worden om deze weer te bevrijden.

 

Eenmaal bevrijd werd de tocht voortgezet en kwamen de expeditieleden steeds dichter in de buurt van de Noordpool. Dit werd duidelijk door de ijspegels die her en der begonnen te verschijnen. Op de volgende ankerplaats kwamen ze twee oude matrozen tegen die een cafeetje runnen op de noordpool, maar helaas bijna nooit klanten krijgen. Na het betalen van een aantal goudstukken stond er wat warme soep en ander drinken klaar voor de deelnemers. De matrozen waren al lang blij dat er eindelijk klanten langs kwamen en bleven dus eindeloos door praten, maar uiteindelijk kregen de reizigers dan toch de benodigde informatie om hun tocht te kunnen vervolgen.

Maar helaas, ondanks de duidelijk instructies verdwaalden de reizigers alsnog en wilden ze hun kompas erbij pakken om te kijken waar ze heen moesten. Dit viel tegen: door de storm en kou vroor het kompas vast in een blok ijs. Nadat ze hun kompas losgebikt hadden konden ze hun route vervolgen.

Door het barre weer en de ruwe zee kwam hun boot uiteindelijk vast te zitten en waren de reizigers genoodzaakt hun boot over het land te manouvreren met behulp van boomstammen, touw en veel spierkracht. Maar gelukkig na een korte inspanning konden ze hun weg vervolgen en al snel kwamen ze een bordje tegen met hierop “Nova Zembla”. Wetende dat ze eindelijk op de goede weg waren gingen ze snel verder en via diverse landen zoals Rusland, Finland en Noorwegen kwamen ze uiteindelijk aan in de haven. Geholpen door de havenmeester hebben ze hun boot veilig kunnen aameren en waren ze eindelijk aangekomen op hun eindbestemming.

Op de eindlocatie stond de warme chocomelk, gluhwein en ander drinken klaar. Gezamenlijk werd deze zeer verdiende versnapering genuttigd rondom een lekker vuurtje en werd de tocht nog eens besproken.

We kijken terug op een mooie tocht en we hopen volgend jaar op nog meer deelnemers. 

Zie hieronder de slideshow met de foto's van het weekend . Klik op de foto's boven (of klik hier) om naar het fotoalbum te gaan waar u de foto's ook kunt bekijken.